[главная][наше упование][раскол патр. Никона][раздор митр. Корнилия][ересь монаха Алимпия][богослужение][жизнь общины][отдел соц. поддержки][библиотека][фотогалерея][контакты]
КАНОН БЛАГОДАРНЫЙ В ГЛАС 4, ВОСПЕВАЕМЫЙ ОТЦУ НАШЕМУ -- ПЕРВОУЧИТЕЛЮ, РАВНОМУ АПОСТОЛАМ, КИРИЛЛУ ФИЛОСОФУ КАК ПРОСВЕТИТЕЛЮ ОТ ХРИСТА ИСУСА, ГОСПОДА НАШЕГО, ВСЕМ НАРОДАМ СЛАВЯНСКИМ

ТРОПАРЬ СВЯТОМУ, что необходимо должно от нас, после пятикратного воспевания «Бог-Господь - и яви Ся нам», возглашается, согласно старопечатной Часослову-книге - смотри на ряду ея Святцев, так:
ОТ ПЕЛЕН прилежно Премудрость - сестру себе сотворив, Богогласе, пресветло видев ея яко деву-чисту, - и, сию прием, яко златыми монисты украсил еси свою душю и ум - и обрете ся яко же другий Кирилл на земли, блаженне, разумом и именем, премудре!
ЭТОТ ТРОПАРЬ, предусмотренный к пению в глас 4, намедни чтения канона Святому читается дважды: он в вышеозначенной книге содержится на листах ея Святцев, месяца февраля, 14-го - в день блаженного успения Святого: иже во Святых отца нашего епископа Катанского Кирилла Философа, «учителя словеном и болгаром, иже преложи русскую грамоту съ греческия - и крести словены и болгары». И тропарь Святого завершаем как обычно: Слава, и Ныне, и Богородичный тропарь: «Иже от века утаенное - и ангелом несведомое Таинство».
КАНОН СВЯТОМУ БЛАГОДАРНЫЙ В ГЛАС 4:
ПЕСНЬ 1-я, и ирмос ея: Отверзу уста моя -- и наполнятся Духа -- и слово отрыгну Царице Матери -- и явлю ся, светло торжествуя, -- и воспою, радуя ся, Тоя чудеса!
ЗАПЕВ с поклоном, как это в начало делу, на первой и заключительной песнях: «Святителю Христов равноапостолом Кирилле, моли Бога о нас!»
В ЧАШУ ПРЕМУДРОСТИ Божественныя твоя уста приложив -- напитался спасительнаго Писания, о нем же воспитуемым разумом -- свет язычникам и секира, посекающи всяку неприязненную лесть!
ЗАПЕВ. Просветив яко светильника тя не иной, но Светодавец, Бог наш, -- всему миру яви учителя -- и се тебя посла к темным учить книгами закона Христианского, не ко иным, но - западным языкам!
ЗАПЕВ. Святым Духом извлече от трудов поучающагося в Божием слове блаженныя веры Драгии Бисер, О, мудре, -- Его книгами оными и языки, О, блаженне, освяти в вере от слышания Божия закона каждому на своем ему языке!
И НЫНЕ, и Богородичный тропарь: Небесным силам Краснейшаго приемшии: Божии-бо бысть Твой храм одушевленныи, Его же во чреве понесла еси Ты, О, Девая, -- Гора Пресвятая Бога нашего!
ПЕСНЬ 3, и ея ирмос: С высоты сниде волею на землю, Иже превыше всякия власти, -- и смиренное вознесл из рова преисподня рода человечя: несть-бо Пресвята паче Тебе, Господи!
ЗАПЕВ. Словом и сердцем и славянским языком не иного, но Христа, Сына Божия, проповедав: Премудрость же, еси и Сила, Слово, Воплотившее Себя, -- от Сия Вины, О, блаженне, струями повествовательными удивил вся, иже в триязыковом соблазне изъсохшия!
ЗАПЕВ. О, псалтырь прикровенная -- Свята, воистину, так явил себя, О, блаженне Кирилле: гласом спасительным, Святым, звучанием Духовным, ударяя в десятоструние прекрасно -- сны лести отгоняеши всяко!
ЗАПЕВ. Ум огненный! О, гласящая трубо! Соловию, яже славит песнию; О, язык, в иносказаниях сладчайшый меда: Кирилле-премудре, -- нас помяни яко паству поименно!
И ныне, и Богородичный тропарь: Советом Отчим Сын Безначальныи яко Слово в ложесна Твоя осенением Святаго Духа, О, Богородице, вселил Себя в плоть - роди Ся из Тебе -- спасая всего мя человека!
Седален, что о Святом, в глас 1: Богоприятными молитвами *| просветив себе сердце, *| просветив от Него учением и душу, *| О, Богодохновенне, *| -- и во Свет Невечерний ныне прейде *| -- тем же, сорадуясь, тебе веселием сердца *| днесь *| празднуем светоносную память, *| Кирилле-преславне! Слава, и ныне: Богородичный либо, когда в среду, либо в пятницу, Кресто-Богородичный ради Креста.
ПЕСНЬ 4, и ея ирмос:
Седяи во славе на престоле Божественнемь, на Облаце Легце прииде Исус пре-Божественныи: от Пречистыя Девы -- и спасе вопиющыя: «Слава, Христе, силе Твоей!»
ЗАПЕВ. От своего отечества преселением бысть другии Авраам: желанием Премудрости Большея, О, блаженне, -- аки монисты златыми себя украсил еси: весьма лучами пресветлыми себя облистая!
ЗАПЕВ. О, Финеесъ, словесъ твоихъ копиемъ аки Замврию пронзилъ еси вся, иже прелести аки мадиaнитянстей себя приобщающия: иже от себя прочь отметающия горести образов древа Креста: иже ропщущия на Явльшагося в плоти Исуса Назарея - «Галилеяна!»
ЗАПЕВ. Равносущие Святаго Духа Отцу и Сыну проповедует толикое силы Его явление в трисолнечных глаголах твоих, ими же суть Божии бываем, и сыны Свету по Трисолнечному Его одарении нас - и истинные Ему сонаследницы!
И НЫНЕ, и Богородичный: Прежняго отлучения Адамова избавились Тобою, О, Дево, ибо Радость обрели неизреченную: Бога всех родила еси нам: ныне-бо Сугубый естествома яко Сын Божий и яко сын человеческий: из Тебе-бо во ипостаси единой Того же суть Бога - Воспринявшаго наш образ промыслительно!
ПЕСНЬ 5, и ея ирмос: Ныне востану, -- пророчески рече Бог, -- ныне прославлю Ся, ныне вознесу Ся, падшаго (человеческие естество и состав) восприем от Девы -- и к Свету Чудному вознесу Моего Божества!
ЗАПЕВ. Милостию своею украшая себя, блаженне, -- подобне и благодать изливая Себя: тебе убо во уста всеми, яже Духовная, преизлиха, ?О, премудре, -- и исъсушаеши глубину нечествующим да наводняеши твоими словесы!
ЗАПЕВ. Стояше крепко -- пособляя по вере, О, мyдре: посекая льсти претыкания, от них же уравнивая путь словом твоим в Стезю? Божию верным: наставляя в Град Божий послушливыя!
ЗАПЕВ. Моря житейскаго бездну проплывающия дивно -- окормляемыя словом твоим, притчами же, Кирилле-премудре, твоими ублажаем себя: «от зимы мразныя, воистину, веры блаженныя Истиной во обители вышния тишину возшел еси!»
И НЫНЕ, и Богородичный тропарь: Спасая человеки Отцеви Равныи Сын -- и Человек бысть -- из Тебе, Пречистая, плоть приuм -- и земныя Богови жить сотворив -- и Небесному Царствию нас, возстановив в человеки, сотворил есть!
ПЕСНЬ 6, ея ирмос: Приидох во глубины морския -- и потопила мя есть буря многих ми прегрешений, но -яко Бог!- из тли возведи душу мою, Премилостиве!
ЗАПЕВ. Яко избрaнная стрелa явил себя, яже по имени заветная в тyле, яже припасенa на еретики-врази, яко же пишется: издревле Святыми пророки за хранение ими Божественнаго яко с натянутой Его тетивы постреляющи -- и в злых смертное отсекaющи! (Читается, когда поется Молебен, дважды.)
ЗАПЕВ. Возлюбив измлада истово Премудрость истинную -- еси сестру себе приял -- и, блаженне, умудренныи Богом, явил себя еси философом неложным!
И НЫНЕ, и Богородичный тропарь: Иезекииль -- Врата -- Тя видев, Ими же един Святыи пройде Бог, -- из ложесн Святых Твоих, О, Пречистая, и, прошед плотию, их не-отверзаемыми сохранив!
КОНДАК, что предуготовлен к пению на глас 2, что о нашем, о Христе Исусе, Святом как общеславянском просветителе и отце: на глас же поются последние строки уже пред Синаксарным Чтением поучения или из Жития:
ТВЕРДЫМ УМОМ*/ и Богодохновенным учением*/ озаряя мiр яко пресветлыми лучами:*/ обтече-бо вселенную*/ яко молния светяся*/ О, Кирилле-Святе,*/ и пресветлыми посевами*/ Слова Божия*/ на севере и на Западе,*/ и на юге же*/ -- всех во твоем исповедании просвещаяи*/ -- и в том обладаяи ко Христу дерзновением*/ -- не престай моляся о всех нас!
ЕГО ЖЕ ИКОС: Пресветлое возлюбив житие, О, Святе, зарями Трисолнечнаго Божества просвещаемыи, вселенную яко же молния обегaеши: сeверскую землю и южную ты просвещал еси, и западным  Незаходимыи Свет в тебе же возсия паки -- посему и мне мрак весь греховный отгнaвше, О, Святе, -- и мне съвыше Духовную благодать снискавше: имеем-бо в тебе свое к Богу Дерзновение*/ -- не престай моляся о всех нас!
И В СЛУЧАЕ, если сие приношение ко Господу молитвы нашей будет с Благовестием, тогда для кондака и его икоса на Утрени либо на Молебне пением повторяются «конечные строки» - и следует чтение Евангелия Христова: от Мф, зач.34, «апостолам, общее», как это о подобном.
ПЕСНЬ 7, и ея ирмос: Непослужиша твари Бого-мудреннии паче Зиждителя, но огненное прещение мужески поправше, радовахуся, поюще: «Препетыи, Иже отцем Господь и Бог, -- Благословен еси!»
ЗАПЕВ. Словесными свирели, блаженне, твоими призывая овцы во ограды Святыя: мудрыми притчами, красотою и сладостию слова во устех твоих!
ЗАПЕВ. Воински, О, учителю, не устрашися един внити в стан жидовствующих - и в том народе их Хазарии ввысь дмящуюся их башню, яко другую Хамова рода, расколов пророческими притчами от Мудрости всем единой: Его есть свидетель, О, исповедниче!
ЗАПЕВ. Имеем тебе -- источника всем знaменана не иныя, но -- прaвыя веры, премудре: вoдами сладоточными напояя всегда не иныя, но -- блаженныя веры: исполняя яко рeку течением быть в деятельности сын - тещu не неподвижно «в меру возраста совершенна»: растu же в Божию Церковь, в Господню, идеже есть каждый Тело Христа!
И НЫНЕ, и Богородичный: Тя -- Небес Пространнейшую содея Бог, во Твоя ложесна вселив Себя, О, Пречистая, -- тем же кaим себя пред Тя: в моих прегрешениях противнейшую душу исцели всеприятностию покаяния, ему же и настави нас!
ПЕСНЬ 8, ея же ирмос: Отроки благочестивыя в пещи Рожество Богородично спасло есть: тогда убо образуемо, ныне же действуемо -- вселенную всю воздвиже пети: «Господа воспевайте дела -- и превозносите Его во? веки!»
ЗАПЕВ. О Свете преобразив себя -- свет явил себя по внутреннему человеку усвоением, еже от Бога, О, философе, еже есть рачителю истинный премудрости Истины: другой-бо обретеся Павел добродетелью апостольстей: обегaя всю землю -- и в ея народах солнца светлейше словом учения, учителю блаженне! (Читается же, когда поется Молебен, дважды.)
ЗАПЕВ. Яко же мрежа геенны сонм еврейский проторжеся словес твоих, блаженне, остротoю: о Воскресшем-бо во градех, яже к северу, в царстве Хазарском, ополчися: ты-бо множества не имыи, но -- един, учителю Святыи, посече лже-мысленное, якоже Святыи Давыд - Голиафа, в необрезанных сердцами!
И НЫНЕ, и Богородичный тропарь: Книгами учения пророков Святых проповедаем верою Богородицу Тя, О, Дево: родu-бо Отрочaто: Ветхаго Деньми яко Нова Человека -- тем же поем Тебя - СВЯЩЕННЕЙШУЮ! - и превозносим во веки, и в век века!
ПЕСНЬ 9, ея же ирмос: Евва убо недугом ослушания клятву вселила еси -- Ты же, Дево-Богородице, прозябением Рожества Твоего, мирови Благословение процвелa еси -- тем Тя вси величаем!
ЗАПЕВ С ПОКЛОНОМ. Яко всезлатаго светильника дражайшаго, Христа возложил блещати Ся от тебе, подсвещниче, в пределы вселенныя! ?О, священниче, яко в со-служении с Ним, новый! - И Венцы Царскими, Его же ради до смерти подвизашеся, множества верных увенчашеся -- взращения твоим благочестивым разумением и благим говением: Господеви яко всеплодныя жертвы!
ЗАПЕВ. Павлу-блаженному ученик быв, его же образом дел ему последуя, пройде яко солнце до окраин Западных -- Слово рассевая в языцех, и в Панноне быв, и в Риме дух свой предал Богу!
ЗАПЕВ. Яко солнце, О, учителю, возсия на земли, но -- и в притчах, и переложением си, еже на славянский, Писания -- всюду суть лучами Богогласия просвещая в простоте поющыя тя верою -- О, исповедниче: О, блаженнее: в себе Христа имея, отче, -- помяни во твои ученики усвоением!
И НЫНЕ, и Богородичный: Лучами Твоего Света, Пречистая, мою душу ныне просвети -- лежащя в гибельнем греховнем гробе воздвигни мя, низвергая же враги, яже мою душу оскорбляют всегда и аки ветром ко грехом реют на мя соблазнами!

ОБНАРОДОВАНО: С ПРОШЕНИЕМ как Истиннолюбцам о Правде и праведно откликнуться, и если при этом у нас были непреднамеренные какие-либо погрешности - с прошением же о милости, за подготовку этой публикации пред Богом -древлеправославное  издательство Финеесъ благословением о.Александра Черногора, священноиерея ДЦХБИ. (То есть, в староверии Церкви православия - она же с 18.10.2007 по настоящее время подлинно есть та до-раздорная РПСЦ, что с 1988 по 2007 гг. - РПСЦ, а в России до 1988 г. отнюдь небезызвестная та, наша милостью Христовой ДЦХБИ.)