О богоотметнике Никоне достоверно свидетельство, иже бысть пастырь во овчей кожи - предотеча антихристов: яко Церковь Божию раздра - и вселенную всю возмути, и Святых оболга, и возненавиде, и кровопролития многа сотвори за истинную веру Христову правую.

Богоотметничество же его сие есть, кроме превращения церковных догмат: егда бывшу тому змию лукавно на патриаршестве, келей­нику же бывшу у него взяту тогда, по нужди и не хотящу, святу мужу, Соловецкаго монастыря болничному келарю старцу Кирику, пришедшу ему из Анзерския пустыни. И той враг Креста Христова удержа его окаянный у себе жити в патриархии. Во един убо от дней, виде старец Кирик патриарши башмаки, бархатныя, переда и позре в них, и виде нашит на стельки Крест Господа Ісуса Христа, на другой стельки вышито воплощение пре-Святыя Богородицы! - и от страха-того старец Кирик ужасеся, и от того часа преста ясти и пити. Враг же Христов Никон, вопро­шая его: «Чесо ради не яси и не пиеши?» Он же, претворив себе в болезнь тяжку: «Не могу, -- рече, -- владыко, зелне!» И начат притужно проситися у него на обещанное место, да там гробу предан будет. И отпусти его скоро от себе, и грамоту даде ему. Он же, пришед в монастырь, и поведа о том отцу своему Духовному священноиноку Виталию о том страшном деле. А отец его Виталий - и иным братиям Духовным сказа в Духовенстве о всем: како Крест и Воплощение в башмаках носит. И сей есть, враг Божий - и  богоотметник явной. И второй свидетель сему делу ученик его Никонов, старец Андреян именем, живши с ним и до патриаршества много лет. И виде тот старец у Никона в сапогах Крест Христов и Воплощение пре-Святыя Богородицы, литы из меди тонцы. И той инок Андреян страх Христов имея в сердцы своем - и ужасеся зело, и возневавиде его, Никона - врага Божия! И начат ему пререковати во всем келейном послушании. О том же обличити его, врага, не смеяше. И многажды бияше его за пререкование, и разъярився на нь, и окова, и повеле его заточити в Палеостровской монастырь. Той же инок поведа отцу своему Духовному Феодосию и иным многим, и Авва­куму-протопопу с товарищи всё по ряду.

Он же Никон - сосуд лукаваго диавола, мучил священноинока Нафана, киевлянина, бывшаго у него уставщиком. И бывши у них распри о Святом крещении: како отрицаются християне от сатаны и плюют на нь. Никон же, поборая по отце своем сатане, глагола Нафану: «Не подобает плевати на сатану, - не знаючи-де то у нас творят!» Нафан же рече: «Подобает плевати на сатану, по отречении его; тако писано есть о сем во Святых книгах!» Никон глагола: «Не подобает!» И много у них о сем бысть при. Нафан же ревности исполнися по Христе, рече: аз плюю и на того, кто и за сатану стоит! Никон же повеле бити его плетьми - и в сылку сосла его на Кий остров. Он же сказа о сем подробну при мнозех.

Он же, Никон, юродивых святых бешеными называл; и на иконе их лика и писати не велел той же Никон, о чем той же инок Нафан свидетельствова о сем, а иная - нелепо про него и сказати!

Он же хулил Святых отец наших: преподобнаго отца Іосифа Волоколамскаго, чюдотворца, Никон, враг Божий, злословил и зело поносил, и ябедником нарицал таковаго Богослова - и не поклонялся ему; преподобнаго же Евфросина лаял за пре-Святую аллилуию, указавшу старцу Григорию Неронову: егда же начал четверить, он же, враг Божии - Никон, в то время про Святаго Ефвросина о той аллилуии глалола: «Тот-де, дурак, - безумной был!» О сем старец Григорий Неронов сказа, и царю вестно то дело было, в соборной церкви при властях. Да покрывает его царь, врага Божия, во всякой неправде - и в том ему судит Бог! И многих Святых оболгал и ис поминовения в литии истребил. И всё наругаяся творил и порочил. Сам же делне опорочен бысть и поруган от своих ласкателей и ученик - и яко пса изгнаша его земных ради, а не Духовных: за землю и за вотчины, а не за Христа и за Цер­ковь Его. И вси они своих си ищут, а не яже Христа Ісуса, по апостолу: похищаяй-бо той волк, Никон, яко разбойник грабя себе у Святых монастырей села и вотчины, и у кня­зей такожде отъемля всяко и к своим прилагая. И многия князи ослезил, и монастыри оскорбил и разорил, и простых крестьян тяжкими труды умучил, созидаючи свой горкой Іеросалим. Добре рекл патриарх Іеросалимский о Никоне сице: когда-де руский патриарх начал строити новой Іеросалим, то скоро и бог новой будет на земли, сиречь антихрист! О сем сказа нам грек, именем Павел, и царю о сем вестно было.

Но аще и пес изгнан бысть, но блевотина его и до днесь сладце полизоваема пребывает от любящих ту и не ведящих. А иже узаконоположил Никон нечестивыя догматы превращенныя, а прелщеннии от него паче утвердиша и держатся. Аще и разбойник не прав, но дело его - право стало. (Но!) «Господь свесть помышления человеческая, яко суть суетна!» Аще Никон наставник ваш правый путь вам показал и обрете веру, почто его изгнасте? когда ученицы на учителя ратуют? Аще Никон враг Богу, и Богородицы, и Святым Его, и вам, то, почто его прелестныя законы держите?! и, доколе храмлете на обе колена ваша?! Аще есть Бог наш прав со Святыми Его своими прежними пастыри нашими, идите за Ним и за святыми Его, святившими вас и отец ваших прежних. Аще же новый Ваал, Никон-богоотметник, прав с новыми своими книгами, а старыми ересьми в новых догматех, то идите за ним, поклонитеся иконе его, написанной от его, и самого его не бесчестите. О, слепоты! О, лукавства! Где правда пастырская, и кто их буести и нечестия не посмеется! И царь его не узна пронырства вражия, вся его законоположения  любовне держит, а отеческаго своего благочестия ненавидит - и держащих благочестие гонит, и томит вся­кими озлобленьми, и мучит: прельщен-бо зело от проклятаго отступника Никона, и от ученик его паче.

Слыши небо и внуши земле глаголы раб Христовых! Вам засвидетельствуем всяку правду и всяку истину, понеже праведнаго судию на земли не обретохом в человецех ныне, в последния дни века сего! - Аминь!
[главная][наше упование][раскол патр. Никона][раздор митр. Корнилия][ересь монаха Алимпия][богослужение][жизнь общины][отдел соц. поддержки][библиотека][фотогалерея][контакты]